Henkilökuvat omalla toimistolla
Oman toimiston käyttö taustana
Luonnolliset henkilökuvat
Rennot henkilökuvat
Vallitsevan valon voimakkuus ja väri
Oman valon sävytys
Haasteena luonnonvalo ja toistettavuus
Tänä päivänä otan paljon henkilökuvia miljöössä. Se tarkoittaa, että ei oteta kuvaa tasaista studiotaustaa vasten, vaan mennään toimistoon tai yrityksen ilmeeseen sopivaan ympäristöön ja otetaan kuva niin, että ympäristö näkyy taustalla. Useimmiten otan kuvan pienellä syväterävyydellä, jolloin kohde erottuu taustasta ja tausta jää epätarkaksi.
Tällaisissa kuvissa ei välttämättä tarvitse valaista koko ympäristöä, vaan valokuvaaja voi lisätä omaa valoa pelkästään kohteeseen, valottaen ympäristön vallitsevan valon mukaan. Vaikka nopeasti katsottuna luonnonvalossa tai toimiston valossa kuva näyttäisi hyvältä ilman omaa valaisua, kannattaa aina valaista kohde. Useimmiten miljöön valo tulee ylhäältä tai selkeästi sivusta, jolloin se korostaa ryppyjä ja juonteita. Silmät jäävät myös usein tummiksi, jos edestä ei lisätä valoa.
Silmät osaavat mukautua vallitsevaan valoon ja korostavat sitä kohdetta, mihin katse suunnataan. Kamera ei osaa tätä tehdä. Siksi on tärkeää valaista kuvattava henkilö hyvin ja luonnollisesti.
Kun kuvataan toimistossa, missä on paljon luonnonvaloa, pitää tiedostaa haasteet, joita tämä tuo mukanaan. Haasteena luonnonvalossa kuvattaessa on kuvan toistettavuus. Jos henkilöstöstä otetaan kuvia ulkona, pitää huomioida, että olosuhteet toukokuussa ja joulukuussa ovat täysin erilaiset. Valollisesti olosuhteet eri vuodenaikoina vaikuttavat sekä sisällä, että ulkona otettaviin kuviin, kun kuvataan luonnonvaloa käyttäen. Huomioi, että luonnonvalon käyttämistä on myös taustan näkyminen luonnonvalossa, ei pelkästään kuvattavan henkilön!
Kun kuvataan henkilöstöä toimistolla tai työpaikalla, pitää ottaa huomioon vallitsevan valon voimakkuus ja väri. Usein kattovalot antavat lämpimän, vihertävän tai kellertävän valon. Jos otetaan kuva henkilöstä salamalla valaisten, jää tausta helposti tunkkaisen väriseksi tai henkilö näyttää “sinertävältä”. Ratkaisu on salamavalon “värjääminen” ympäristön valon mukaiseksi. Käyttämällä värikalvoa salaman edessä saadaan sovitettua oma valo ympäristön valoon. Kameran valkotasapainoa säätäen saadaan kuva halutun väriseksi. Valkotasapainon voi säätää myös jälkikäteen. Suosittelen siinä tapauksessa kuvaamaan raw-tiedostoa, jotta värien säätö jälkikäteen on mahdollisimman luonnollisen näköistä. Itse näytän kuvat aina asiakkaalle kuvauspaikalla kuvauksen yhteydessä, joten teen värisäädöt mahdollisimman oikein jo kuvatessa. Harmaakortin käyttäminen kuvaustilanteessa helpottaa oikean valkotasapainon löytymistä.
Haluatko, että yrityksen henkilöstö kuvataan työympäristössä?