Minkälaiset vaatteet sopivat valokuvaan?
Vaatteet, joissa viihdyt, näyttävät parhaalta
Teknisesti kaikki käy
Mieti missä kuva näkyy ja mitä sillä halutaan viestittää
Tiheä raitakuosi saattaa joskus aiheuttaa ns. moiré-ilmiön
Tummaa tummalla, vaaleaa vaalealla?
Värikkäät vaatteet toimivat, kun ne on mietitty etukäteen
Henkilökuva luonnollisella valolla.
Valokuvassa parhaalta näyttää se vaate, missä viihdyt parhaiten. Yrityksen henkilökuviin pitää tietysti pukeutua yrityksen suositusten mukaisesti. Jos yrityksellä ei ole selkeää ohjeistusta pukeutumisesta, ajattele asiaa näin: ”Minkälaisen ensivaikutelman haluan antaa yhteistyökumppanille tai asiakkaalle?”
Tumman taustan kuviin liittyen mainitsin, että mustat vaatteet saattavat olla haastava ihan tummalla taustalla. Mikä tahansa vaate kuitenkin ”toimii” kuvissa teknisesti.
Henkilökuva tummalla taustalla.
Henkilökuva valkoisella taustalla.
Valkoisen taustan kuvissa pelkkä valkoinen paita saattaa näyttää kontrastittomalta. Tummempi pikkutakki, liivi tai neule paidan päällä ratkaisee ongelman.
Vastavärit toimivat aina, mikäli vaatteen väri muuten toimii henkilön päällä. Pitää kuitenkin muistaa, että jos kaikilla yrityksen ihmisillä on saman väriset vaatteet, se saattaa näyttää hassulta, ellei kyseessä ole sitten työpaita, missä halutaan olla kuvassa.
Värikäs pukeutuminen toimii kun se mietitään loppuun asti.
Isot kuviokuosit ovat parhaimmillaan hienoja, mutta kannattaa miettiä, toimiiko se yrityksen henkilökuvassa. Jos kyseessä on yksittäisen asiantuntijan pressikuva, on tilanne eri, kuin vaikkapa sadan ihmisen kuvagalleriassa.
Huivi kaulan ympärillä ei välttämättä toimi kaikissa tilanteissa. Usein huivi antaa ”paksun” vaikutelman. Jos kuvattava haluaa jättää kaulan ja leuanalusen varjoon, kannattaa sanoa asiasta kuvaajalle. Mallinohjauksella ja valon asettelulla saadaan usein toivottu lopputulos.
Vaikka otettaisiin vain rintakuva, kannattaa laittaa sellaiset kengät, jotka tekevät parhaan ryhdin. Naisilla esim. korkokengät näkyvät usein ryhdissä ja pään asennossa.
Luonnollinen henkilökuva studiolla.
Tiheä raitakuosi saattaa aiheuttaa ns. Moiré-ilmiön, eli vaatteeseen ilmestyy kaarimuotoja. Tämä on kuitenkin kiinni kamerasta; hyvin tarkat ja laadukkaat kamerat saattavat tehdä tuon moire-ilmiön jopa t-paidan kankaan rakenteesta! Moire-ilmiöön on olemassa omat korjaustyökalut kuvankäsittelyohjelmissa, joten pahimmassa tapauksessa asian voi korjata jälkikäteen. Itse pyrin kuvaustilanteessa tarkkailemaan tuota ilmiötä ja muutan kameran tai valojen asetuksia hieman, jos moire alkaa kiusata. Asiakkaana en kuitenkaan miettisi tätä sen enempää, vaan pukeutuisin kuten haluan.
Mato Valtonen henkilökuvassa harmaalla taustalla.
Mikä on sinusta paras asukokonaisuus yrityksen henkilökuviin?